Ervaring vrijwilliger Henny

Eens per maand ga ik naar de PI en dan praten we twee uur. Dat is behoorlijk intens want we hebben stevige gesprekken. Het gaat er openhartig aan toe. Na een paar maanden heb ik voorgesteld dat ik vaker kon komen maar dan korter. Er kwam een resoluut: “Nee, ik vind het juist waardevol dat we zo de diepte in kunnen omdat we 2 uur de tijd hebben.”

De drie tenets van de Zen Peacemakers zijn mijn leidraad:

  • niet weten;
  • erkennen wat is;
  • actie voortkomend uit niet weten en erkennen wat is.

Zo kan onderweg naar de gevangenis mij wel een gevoel overvallen dat we elkaar niets te zeggen zullen hebben. Op zo’n paniekmoment is het goed oefenen met ‘niet weten’: “Inderdaad, meid, je weet het niet. Schrikken, hè?”
En dan: erkennen wat is: “Misschien gewoon eerst maar eens afwachten wat zich aandient?”
Ontspannen en vertrouwen, daar gaat het om. Het is verbazingwekkend hoeveel ruimte er blijkt te zijn als ik kan ontspannen in ‘niet weten’. Dan borrelen gedachten vanzelf op en weet je wat je moet doen op dat moment.
De derde tenet ‘de juiste actie’ komt eigenlijk neer op dat ik er 100% bèn, ongeacht het resultaat. Dat is ook zo’n ding: dat ik eigenlijk graag wil dat het zin heeft, dat het iets oplevert. Dat probeer ik om te buigen: het heeft zin in die twee uur dat we met elkaar praten en that’s it.

De gevangenis is echt een heel andere wereld. Ik kan het bijna niet geloven hoe verschillend werelden kunnen zijn, terwijl je in hetzelfde land leeft. Daar ben ik diep van onder de indruk. Het is een soort ontsteltenis: dit gebeurt nu! Dit is ook de wereld. Mijn leven is zo anders. Zijn de verschillen wel te overbruggen? Wat doe ik hierin?

Het is niet alleen maar geven. Het is een bewuste keuze om vrijwilligers werk te doen in deze setting die niet makkelijk is. Misschien doe ik dit wel vooral voor mezelf: ik kan niet alleen maar heilig zitten wezen op mijn kussen. Ik heb sociaal engagement nodig: dat het uitmaakt dat ik rondloop. Ik wil een bijdrage leveren. We zitten samen op deze wereldbol, laten we het een beetje gezellig hebben met elkaar!